Marleen loopt stage in de VS: “Ze zien je meteen als onderdeel van het team”

Donk, Marleen van de_Day 2 - Deerfield Beach

Marleen is studente Sport, Gezondheid en Management (Sportkunde) en zij loopt momenteel stage in Boca Raton, Florida in de Verenigde Staten. Hieronder doet zij verslag van haar ervaringen tijdens de eerste weken daar. “Ik moest toch even mijn eigen sociale drempel over om ook daadwerkelijk een stap in de bar te zetten en in mijn eentje aan de bar te gaan zitten en een drankje te bestellen.”

Waar voor de meesten van jullie de intro er net op zit en het schooljaar 2016-2017 maandag start, ben ik alweer 2 weken bezig in het nieuwe schooljaar – mijn ritme van op tijd opstaan is terug na een zomer vol feesten, uitslapen, uit eten en ronduit genieten. Twee weken geleden ben ik vertrokken naar Boca Raton, Florida in de Verenigde Staten om het eerste semester van het komende schooljaar te besteden aan mijn derdejaarsstage bij de Evert Tennis Academy.

Stagelopen in Amerika is totaal anders dan in Nederland, denk ik (ik heb namelijk nog nooit in NL stage gelopen, haha). Waar ik stage loop was ik na 1 week al verantwoordelijk voor het openen van het kantoorgebouw en de shop hier, om tussendoor aan de slag te gaan aan de sportmarketing van de Evert Tennis Academy. Je rolt er hier heel snel in, ze zien je meteen als onderdeel van het team en er wordt ook van jou verwacht je te gedragen als onderdeel van het bedrijf. De mensen hier zijn heel aardig en open, in Nederland zouden we het ietwat oppervlakkig noemen – als ze vragen hoe het met je gaat, verwachten ze simpelweg een ‘Fine’ of ‘Good, how are you?’ terug. Geen verhalen over de kroeg die dit weekend propvol stond, je kat die weg is gelopen of elk ander leed wat in NL regelmatig de werkvloer treft. Laten we het doeltreffend noemen – alleen het nut is wat besproken wordt. Verder zijn de mensen heel behulpzaam en juist door hun doeltreffendheid (ze vragen aan IEDEREEN ‘how are you?’) heb je snel een praatje met mensen en leer je snel mensen kennen.

Donk, Marleen van de_Day 8 - interviewing some of the staff members for a small ETA-video

Zo ben ik vorig weekend naar een bar geweest aan Atlantic Avenue in Delray Beach – dé place to be in de regio. Alleen ernaar toe, ik moest toch even mijn eigen sociale drempel over om ook daadwerkelijk een stap in de bar te zetten en in mijn eentje aan de bar te gaan zitten en een drankje te bestellen. Gelukkig werd mijn sociale drempel al snel afgevlakt en raakte ik aan de praat met de barman, hij woonde zelf een half jaar in deze regio nadat hij uit NYC hierheen verhuisde. Niet veel later kwamen er een stel meiden naast me zitten en binnen enkele tellen vroegen ze naar mij – waar ik vandaan kwam, hoe ik in de VS beland ben, wat ik hier doe, et cetera. Een gesprekje, een fotootje en enkele drankjes verder staat er bij goed weer voor dit weekend een beachvolleybal-sessie gepland met die meiden.

Ondertussen gaat het leven in Nederland gewoon door. De intro voor een nieuw schooljaar met een kleine 200 ‘freshman’ SGM’ers, derdejaars SGM’ers die beginnen aan hun stage en reeds afgestudeerde SGM’ers die hard op zoek zijn naar een baan. En dat vinden van een baan is niet altijd even makkelijk na welke studie dan ook. Daarom wil ik onder het motto “een nieuw schooljaar, nieuwe kansen” een kleine shout out doen naar alle nieuwe en huidige SGM’ers – GA NAAR ALLE NETWERKBIJEENKOMSTEN / MASTERCLASSES / WERKVELD-ORIENTATIEDAGEN / ETC DIE ER ZIJN! Er zijn er genoeg, ga praten, ga je oriënteren op het werkveld, maak contact met professionals en zorg dat mensen je naam en gezicht kennen en herkennen. Hoe vaker je gaat, hoe beter mensen je onthouden en vaak ook: hoe sneller je een baan hebt na je afstuderen. Het is natuurlijk geen verzekering van een goede baan, maar de kans op die ene baan als SGM’er die vele willen, is een stuk groter als het werkveld jou kent en als jij het werkveld kent.

Donk, Marleen van de_Day 5 - walking to the first day of my internshipVind je dit soort bijeenkomsten spannend? Begin rustig en ga simpelweg naar alle bijeenkomsten die vanuit HAN Sport en Bewegen zelf worden georganiseerd. Zo heeft HAN S&B sinds vorig jaar elk semester een Super Thursday – professionals die je komen vertellen over hun bedrijven, workshops gegeven door professionals die jou een stukje kennis/ervaring/bagage kunnen bieden en gezelligheid met medestudenten. En dat alles op een doordeweekse middag in het Gymnasion – je rolt het klaslokaal uit en je bent er! Pak dus een keer een treintje later en stap, net als ik vorig weekend, je sociale drempel over en ga naar dit soort bijeenkomsten. Geloof me – je gaat er niets anders dan profijt van hebben!