‘Het is mooi om te zien dat de ALO zo vernieuwend is’

2LR-IMG_3688Wat is een taalalarm eigenlijk? Wat zijn de reglementen bij tentamens? Zijn de klassen niet te groot? Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele zaken waarbij de Opleidingscommissie wordt ingeschakeld en waarbij zij de opleidingen van advies voorzien om problemen op te lossen. Zo ook bij de ALO, waar docenten en studenten in de commissie samenwerken om de kwaliteit te verbeteren. ‘Op deze manier komen die verbeterpunten ook echt bij de opleiding terecht, en kunnen we ervoor zorgen dat de studie nog beter en leuker wordt. Ik vind het leuk dat ik de stem van studenten mag vertegenwoordigen,’ aldus Nadine Mooren, ALO studente en lid van de Opleidingscommissie.

Gabriëlla Lansink (links op de foto hierboven) en Nadine Mooren hebben als ALO studentes al enkele jaren zitting in de Opleidingscommissie (OC) en zij hebben dan ook allebei een duidelijke reden waarom zij dat doen. Gabriëlla: ‘Ik vind het een plezierige ‘extra rol’ die ik mag vervullen. Het is erg interessant om als student zijnde de opleiding kritisch te mogen bekijken. Ik doe dit nu voor mijn vierde jaar en vind het nog steeds erg leuk en leerzaam.’ Nadine voegt daar aan toe: ‘Ik vind het erg leuk en interessant. Je krijgt op deze manier inzicht in hoe de opleiding in elkaar zit en het is leuk om mee te denken over hoe het nog beter zou kunnen. Ik denk dat het heel goed is dat we als studenten inspraak hebben, aangezien wij nu eenmaal de opleiding volgen. Iedere student heeft wel ideeën over hoe dingen beter zouden kunnen.’

Fey van Lith is voorzitter van de Opleidingscommissie en zij is blij met de inbreng van de studenten. ‘We streven naar een kwaliteitscultuur, waarbij studenten een belangrijke stem hebben. Het gaat om betrokkenheid en om samenwerking. Als student wordt je gehoord via de commissie.’ Zo heeft de OC meegedacht en advies gegeven rondom de verhuizing naar het Gymnasion, om tevens de wensen van studenten te verwerken in de nieuwe locatie. Ook de teamleiders van de ALO Gielion de Wit en Marcel Mutsaarts zijn zeer tevreden over de werkwijze. ‘We zijn blij met zo’n actieve Opleidingscommissie. Hun input levert een belangrijke bijdrage aan onze professionele leergemeenschap,’ aldus Gielion de Wit.

ALO studente en OC-lid Nadine Mooren

Volgens Gabriëlla en Nadine voegt de OC in ieder geval veel toe aan de opleiding. Nadine: ‘We hebben ons de afgelopen jaren voor een aantal zaken erg hard gemaakt, zoals sportvaardigheden laten vallen onder een eigen Onderwijseenheid en de antwoordsleutel na het tentamen op Scholar laten plaatsen. Het is fijn om te zien dat de opleiding daar ook echt wat mee doet en ons advies dus serieus neemt. Ik spreek wel eens studenten die in hun laatste studiejaar zitten, of die al afgestudeerd zijn, en dan hoor ik dat er zo veel veranderd is in die paar jaar tijd. Het is mooi om te zien dat de ALO zo vernieuwend is; hierdoor wordt het denk ik een steeds betere opleiding en kan de OC waarschijnlijk nog een hoop toe blijven voegen.’ Gabriëlla vult aan: ‘De OC zorgt ervoor dat de kwaliteit van de opleiding blijft stijgen en studenten tevreden worden en blijven. Zo werken wij bijvoorbeeld aan de verbeterende communicatie tussen student en docent. Een zeer belangrijke toevoegende waarde dus!’

Het gehele artikel over de Opleidingscommissie van de ALO zal te zien zijn in de nieuwe Sporthart, die eind november uit zal komen.

De Opleidingscommissie van de ALO zoekt nog nieuwe eerstejaars studenten die lid willen worden en daarmee helpen met het verder verbeteren van de opleiding. Interesse? Mail dan naar Fey.vanLith@han.nl. Heb jij tips of ideeën die je wil delen? Dat kan door leden van de Opleidingscommissie aan te spreken of door te Twitteren naar @HANsportbewegen met #OCALO, #OCSBE of #OCSGM.