GIRO D’ITALIA 2016… en ik was erbij!

IMG_8343Je zult het vast niet gemist hebben; afgelopen weekend was de Giro d’Italia in Gelderland. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen waren vrijdag, zaterdag en zondag the places to be om de vele beroemde wielrenners voorbij te zien razen. En wat gingen ze snel! Zoef, zoef, zoef… Ging het langs ons heen.

Donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag én Hemelvaart ineen) begon het voor mij en vier andere HAN Sport en Bewegen-studenten. Om 9 uur aanwezig bij Omnisport in Apeldoorn voor een briefing en een rehearsal. Wat dat betekende was voor mij nog niet helemaal duidelijk, maar na een halfuurtje wachten (Italianen zijn altijd te laat zei Mauro, de choreograaf) kwam het binnen: een dansje doen voor het publiek van de Giro 2016… Daar was ik niet op voorbereid, maar met die heerlijke zon was de sfeer top. Het dansje ging soepeler dan verwacht en na een keer of 10 ‘rehearsen’ zat hij er redelijk in en gingen we weer naar Nijmegen om goede nachtrust te nemen voor hét evenement van 2016.

IMG_8348

Vrijdag 6 mei, de dag dat het allemaal moest gebeuren. Voor degenen die het gemist hebben: 6 mei was de tijdrit van 9,8 km waarbij elke minuut een renner vanuit Omnisport alles ging geven (en eentje mocht daarna in het roze schitteren, maar daarover later meer). Voor ons begon die dag weer met een flinke lading goed weer en het zoeken naar een parkeerplekje (wat was het druk!). Aangekomen bij het terrein bij Omnisport vonden we al snel onze chauffeurs (HAN Automotive-studenten) die ons door de reclamekaravaan met de Sportsgrainbar-bus en de HAN Rally auto zouden rijden.

IMG_8363

Zo’n groot evenement gaat gepaard met veel organisatie – en dus ook veel stress. De bedoeling was aanvankelijk dat wij ons dansje in Omnisport voor een paar duizend man publiek én de koning zouden doen (slik!), na een kleine miscommunicatie ging dit niet door, waarna we buiten (weer in die heerlijke zon) voor het publiek ons dansje mochten opvoeren. Gelukkig kenden we de pasjes redelijk goed en hebben we ons niet al te veel voor paal gezet. Daarna was het zover: haasten naar de auto, de auto’s op volgorde van nummer en hup het parcours op om voor de tijdrit uit te rijden en Sportsgrain bars uit te delen. Tussen de karavaan door kwamen hier en daar nog wat renners het parcours verkennen – Kittel, Roglič, Tosatto en enkele anderen.

IMG_8368

Eenmaal bij de finish stopten we even om al die (kijken-kijken-niet-kopen-maar-als-het-gratis-is-willen-we-alles) Nederlanders te voorzien van Sportsgrainbars en Giro-petjes, na 5 minuten sharp, op last van de politie, gingen we door: terug naar Omnisport om daar meer goodies uit te delen. Eenmaal op Omnisport zag het bijna zwart van de mensen, het was super druk en iedereen stond bij de rennersbussen te kijken naar hoe de vele renners hun voorbereiding aanpakten. Supergaaf! Om 13.45 uur klonk het startschot voor de eerste renner en zo’n 3,5 uur later vol spanning stond half Apeldoorn te gillen – Tom Dumoulin was de winnaar van de tijdrit in Apeldoorn en de befaamde eigenaar van de roze trui! Kippenvel, wat enorm gaaf dat een Nederlandse renner tijdens de Giro d’Italia als thuiswedstrijd ook nog op de eerste dag ‘even’ de roze trui pakt.

IMG_8346

Na het vieren van de overwinning was het weer tijd om naar huis te gaan, voorbereiding op dag 2 – etappe van Arnhem naar Nijmegen van zo’n 190 km. Ook deze dag verliep voorspoedig. Door de lange etappe was de reclamekaravaan een stuk langer dan die in Apeldoorn, eenmaal in Nijmegen aangekomen was het natuurlijk weer 1 groot feest. De stad was roze aangekleed en half Nijmegen + tienduizenden bezoekers om Kittel als eerste de finish over te zien komen. Ook zondag bleef Kittel onverslaanbaar en stootte hij onze eigen Tom Dumoulin met 0.09 seconden van de eerste plaats in het eindklassement.

IMG_8372

Kortom: wat een enorm feest en hóe gaaf om dit spektakel van dichtbij mee te hebben kunnen maken, wauw!

Bekijk alle foto’s op de Facebookpagina van HAN Sport en Bewegen.