Een (ondernemers)ervaring rijker.. Student Company!

In het tweede jaar van SGM gaan alle studenten één jaar lang een bedrijf oprichten, een Student Company. Ze bedenken zelf een product, gaan zelf op zoek naar een producent, zorgen zelf voor de promotie en verkoop en houden zelf de financiën bij. Een echt bedrijf, met echt geld, echte aandeelhouders en echte producten en verkopen… Hoe gaat dat in zijn werk? Twee SGM’ers die momenteel bezig zijn met Student Company, Hennes Schaminée en Biek Lamers, geven antwoord.

Volgens Hennes, verantwoordelijk voor de afdeling Productie en Inkoop van de Turfkeeper, is Student Company een uniek experiment. Dat is hoe volgens hem de module Student Company het beste te omschrijven is.

“In het eerste jaar krijg je enkel fictieve opdrachten. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar na een jaar heb je behoefte aan wat meer uitdaging. Wat betreft deze module val je met deze wens met je neus in de boter.

Allereerst ga je je eigen product ontwikkelen. Hierbij kijk je naar waar problemen liggen in het dagelijks leven en het streven is natuurlijk dat jouw product deze problemen oplost. Wanneer het product bedacht en het idee uitgewerkt is, ga je op zoek naar een producent. Je krijgt te maken met alle dingen die een rol spelen in het ondernemerschap. Hoeveel geef je uit aan marketing? Hoeveel zijn mensen bereid voor je product te betalen? Is dit wel genoeg om een positief resultaat te halen?

Deze module geeft je de kans om jezelf op verschillende vlakken te ontwikkelen. Het maakt de ondernemer in je wakker en het leert je een verkooppraatje te houden waarvan je jezelf nooit toe in staat achtte. Het is fantastisch dat studenten op deze manier in aanraking kunnen komen met het ondernemerschap en ik ben dan ook erg blij dat ik deze kans heb gekregen.

Benieuwd naar mijn product? Check de onderstaande link voor de commercial of kijk op www.turfkeeper.nl

Volgens Biek Lamers, Directeur van TeamGuard, is de onderwijseenheid Student Company er één waar je erg veel van kunt leren. “Dat heb ik de afgelopen maanden ervaren. Het begint met het bedenken van een concept dat naast het opleveren van geld ook moet passen bij de studenten die bij je ´bedrijf´ horen. Al snel werd duidelijk dat het een waardevolle spullen-tas ging worden met de toepasselijke naam, TeamGuard. Vervolgens werd er gezocht naar producenten en moest er een ondernemingsplan opgesteld worden. Het ondernemingsplan werd snel afgerond, maar het zoeken van producenten bleek moeilijk. Het zoeken van een goede producent bleek zelfs zo moeilijk dat er werd gekozen om een samenwerkingsverband aan te gaan met de Groene Mat. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de TeamGuard op de markt kan worden gebracht.

Je leert in dit traject goed naar elkaar te luisteren, samen te werken en om te gaan met verschillende individuen. Iedereen heeft een andere mening en het is belangrijk de neuzen uiteindelijk dezelfde kant op te krijgen, dat blijkt toch nog wel eens lastig te zijn. Er zijn verschillende verwachtingen binnen de groep en deze moeten uiteindelijk op één lijn zitten. Het leuke aan de Student Company is het verkopen, het bekend maken van je product, alle officiële ontmoetingen omtrent je product en het samen bereiken van verschillende hoogtepunten.

Ben je ook benieuwd naar ons product, bekijk dan onderstaand promotiefilmpje of kijk op www.teamguard.nl

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E_hKZo_DiQI[/youtube]