Duurzame verbinding in maatschappelijke vraagstukken bij Voeding en Diëtetiek

Op 16 juni bracht het CvB een bezoek aan APS. Rob Verhofstad, Yvonne de Haan en Bridget Kievits gingen onder andere langs bij de opleiding Voeding & Diëtetiek. De reacties van het CvB waren erg positief! Lees hier een verslag.

De studenten van de Praktijkhuisbrigade hadden een lunch voorbereid. Op het menu stonden mooie samenwerkingen gekoppeld aan bijzondere gerechten.

Student Lieke bood namens haar projectgroep een vegetarisch gerechtje aan. “Dit is niet zomaar een vegetarisch gerecht”, vertelt docent en chefkok Marcel Fransen. “In het kader van een leven lang verbonden te zijn aan de HAN, zijn we met oud-student Roos Duits van ”Food for Care/Eetgemak een serieuze samenwerking aangegaan.”

Studenten Voeding & Diëtetiek krijgen de kans om mee te denken over de menucyclus. Want: “Elke patiënt heeft recht op lekker eten en drinken dat bijdraagt aan het welbevinden en het herstel. Dit jaar hebben maar liefst 35 projectgroepen hieraan meegedaan!”, vertelt Marcel enthousiast.

Doel was het ontwikkelen van een energie- en eiwitrijke warme, vegetarische maaltijd van 250 gram met minimaal 15 gram plantaardig eiwit. De door Lieke ontwikkelde Mexicaanse nachos met dip maken kans om te worden opgenomen in deze cyclus, na een serieuze beoordeling van de opdrachtgever. “Dit soort ontwikkelingen maken deel uit van het werk van de toekomstige diëtist! Mooi dat we dat integreren in het onderwijs en de samenwerking met het bedrijfsleven.“

Kookworkshops klinische voeding binnen en buiten de HAN

Ondertussen is het CvB beland bij docent en chefkok Jos Möller, die een pure bouillon van knolselderij serveert. Het CvB geniet zichtbaar, terwijl Jos vertelt over het (niet-scheurende!) glutenvrije deeg dat hij ontwikkelde om ravioli van te maken voor o.a. de minor Klinische voeding.

“Een bijzondere minor”, vertellen Jos en Marcel, omdat ze samen met de collega’s zowel binnen als buiten de deur operationeel zijn. Zo zijn zij echte changemakers! De verbinding met echte cliënten is belangrijk in het onderwijs. Zo hebben Jos en Marcel onlangs op locatie bij Dekkerswald (Radboudumc) een kookworkshop gegeven aan COPD-patiënten, in samenwerking met studenten van de minor Klinische voeding.

Hierna serveren studenten Roos en Michel een zoetzuur tomatengerechtje met kaasschuim. Roos vertelt hoe het gelukt is voor de patiëntenvereniging van mensen met een aangeboren hartafwijking een speciale kookworkshop ‘koken met kruiden’ te verzorgen.

Interprofessioneel leren en koken

Michel vertelt aan het CvB dat interprofessioneel samenwerken belangrijk is. “Zo hebben we met hulp van docent Suzan de Bruijn samengewerkt met studenten van Verpleegkunde en Geneeskunde. Hieruit blijkt dat artsen in opleiding soms te weinig weten over voeding. Juist daarom is het belangrijk om letterlijk bij elkaar in de keuken te kijken.”

Marcel vult aan: “Onlangs heeft de nieuwe workshop ‘koken met gewijzigde consistentie’ plaatsgevonden voor logopedisten in opleiding. Dit gebeurde in samenwerking met collega Puck

Goossens van Logopedie. Dit verhaal werd prachtig onderbouwd door een gastcollege van Nathalie Biemans van Nestle Health Science over IDSSI; de ultieme manier om de driehoeksverhouding in stand te houden. De volgende gang is van studenten Eline en Camilla. Het CvB smult van hun ‘herstelpizza’ voor na het intensief sporten. “Ook weer zo’n prachtig project”, vertellen de dames als we het hebben over ondernemend zijn, lef hebben en kansen zien. “Ook hier staan oud-studenten met ons in verbinding. Deze herstelpizza is namelijk ontwikkeld door alumnus Lowie. En met succes want inmiddels staat deze heerlijke pizza in het boek ‘Scoren met voeding’ van de KNVB. “Zo zie je maar, ons beroep kent vele doelgroepen waar we allemaal oog voor hebben!”.

Covid en koek

Daarna is het tijd voor het dessert. Student Mariska Askar serveert aardbeienijs dat gemaakt is van drinkvoeding, met gegrilde ananas en een crème van dragon en hangop. Mariska legt uit dat dit gerecht bijvoorbeeld bedoeld is voor mensen met kanker die extra moeten aansterken. Ze vertelt over de interprofessionele samenwerking waar alle docenten van Voeding & Diëtetiek dagelijks mee bezig zijn. “Dit zie ik vaak terug binnen de opleiding”, zegt ze.

Zo hebben Carrie van de Akker, ervaringsdeskundige in de oncologische setting, en Quirine Altorf, diëtist, een gastcollege gegeven over koken met drinkvoeding bij kanker. Ook haar boek ‘Sterk’ waarin recepten staan over koken met drinkvoeding is inmiddels opgenomen in onze lessen. En denk eens aan Covid..” vertelt Mariska. “Met hulp van docenten Karen Kotten, Jos Möller en Marcel Fransen hebben we les gehad over geur- en smaakverlies bij Covid 19!”

Als kers op de taart, boden Cile Fledderus en Aisha Kaars het CvB een veggie cookie-to-go aan. Deze gezonde kikkererwtenkoek deed onlangs mee aan de food boost challenge, waarin we proberen kinderen meer groenten en fruit te laten eten.

Door: Marcel Franssen, Jos Möller

Lees ook:

 

Reacties

  1. 28 juni 2022 door Sonja

    Wat een mooi verslag van slechts een greep van het mooie werk en de projecten die jullie doen in het praktijkhuis!

  2. 05 juli 2022 door Suzan Diender

    De passie spat er van af. Ook voor ons als collega’s leuk om te lezen wat er zoal gebeurt in het praktijkhuis.

  3. 05 juli 2022 door Angela Gompel

    Tsja, dit stuk vraagt eigenlijk nog om mooie smakelijke foto’s bij deze geweldige beschrijving! Goed gedaan collega’s!

  4. 05 juli 2022 door Suzan de Bruijn

    Wat een enthousiasme, en wat een mooie bijeenkomst hadden jullie georganiseerd!