Op tijd is niet te vroeg

De juiste goederen, op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid op de juiste plek. Een credo wat de gemiddelde logisticus niet vreemd is. Als dit wel zo is, dan dien je jezelf even achter de oren te krabben…Enkele dagen geleden bestelde ik pizza’s. De bezorgdienst was zo vriendelijk om aan te geven hoe laat zij de pizza’s zouden bezorgen, namelijk niet eerder dan 19:30 en uiterlijk 20:30. Toen ik de bestelling plaatste was het 18:15 a 18:30. Ofwel zeker een uur om andere zaken te regelen. Ik moest nog even stofzuigen en de was doen. Aangezien we voetbal gingen kijken moest een vriend van mij nog even langs huis om een digitenne kastje (met eredivisie live) te halen. Een andere vriend ging langs de supermarkt om bier te halen.

Om 19:00 gaat de bel; de pizzabezorger staat voor de deur. Een half uur voor de aangegeven tijd. Ik vertel de pizzabezorger dat hij te vroeg is en met trots op zijn gezicht geeft de pizzabezorger mij gelijk; goed he! Nee, dit is niet goed. Op tijd is namelijk niet te vroeg. Uit piƫteit eten wij alle drie dan maar koude pizza.

Nou is een pizza misschien, met de nadruk op misschien, het verkeerde voorbeeld. De essentie is echter hetzelfde. Op tijd is niet te vroeg. Als jij te vroeg levert, moet ik de spullen op voorraad leggen. Dit betekent extra kosten, namelijk ruimte, rente en risico. Nou zijn deze kosten bij drie pizza’s minimaal; maar de pizza’s zijn wel koud. Gelukkig zijn koude pizza’s niet smerig.

Door te vroeg te bezorgen neemt de bezorger echter ook een risico. Als ik niet thuis zou zijn had hij de pizza’s weg kunnen gooien. De kosten die hij dan zou maken zijn hoger dan de kosten die ik maak met het eten van koude pizza. Hij neemt dus een onnodig risico.

Op tijd betekent op tijd! Dus niet te vroeg of te laat, maar op tijd. Spreek een timeslot af en gebruik dat. Zo moeilijk is het niet.