Wat doe jij nou eigenlijk?
Marit Pleune, tot voor kort student Logistiek en Economie aan de HAN in Nijmegen, werkt als planner bij de Bieze Food Group (BFG) Warehousing. Marit is voor het BFG personeelsmagazine IN THE MIX (December 2017) geïnterviewd in de rubriek Wat doe jij nou eigenlijk?
Hieronder volgt een ingekorte versie van dat interview.
- Hi, wat is je functie bij Bieze Bv?
Samen met twee collega’s zorg ik ervoor dat alle producten beschikbaar zijn bij de klanten op het moment dat ze hier om vragen. Dat betekent dat we proberen de afname te voorspellen om hier vervolgens op in te kopen bij de leveranciers. Vooral het bestellen van de artikelen van de Zuivelmaatschappij en het organiseren van het transport vanaf leveranciers vallen onder mijn taken.
- Ah Leuk, denk ik! Maar wat doe je dan eigenlijk de hele dag?
Een groot deel van mijn werkdag ben ik bezig met het analyseren van data om zo goed mogelijk de vraag van producten te voorspellen en de huidige voorraadstatus in kaart te brengen. De grootste uitdaging is het vinden van een balans tussen voldoende voorraad voor klanten en een overschot dat weggegooid moet worden wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum nadert. Daarnaast heb ik veel contact met de leveranciers. Dit gaat dan bijvoorbeeld over prognoses van de afname of afwijkende productiemomenten. En natuurlijk gaat er gedurende de dag van alles anders dan gepland waar je dan druk mee bent: een onvoorziene actie bij Albert Heijn, een aantal pallets die toch echt een dag eerder in Frankrijk moeten worden afgehaald, omdat KLM deze producten toch meer nodig heeft dan verwacht, of een kapotte vrachtwagen onderweg.
- Ochtendrituelen: wat zijn de taken die je het meeste in de ochtend doet?
’s Ochtends ligt mijn focus meestal op de inkooporders. Deze moeten zo snel mogelijk worden gedaan zodat transport- en productieplanningen gemaakt kunnen worden, soms zelfs voor de volgende dag. Nadat ik inzicht heb in onze eigen voorraden en in de pijplijn, bepaal ik aan de hand van de houdbaarheid, openstaande orders, historie en voorspellingen wat de behoefte is. Hoeveel ik dan ga inkopen hangt uiteindelijk gewoon af van hoeveel we met z’n allen hebben gegeten en waar we dan precies zin in hadden.
- Middagactiviteiten:
‘s Middags krijgt mijn mailbox wat meer aandacht of los ik problemen op rondom transport. Sinds oktober zit ik, zoals velen, al in de kerststemming: de productie-uitval bij leveranciers en afwijkende afnames vragen om wat extra aandacht. Ook richt ik mij aan het einde van de dag bijvoorbeeld op de invoering van nieuwe producten en het verbeteren van onze rapportages of manier van werken.
- Favorite part of the job: Wat vind je nou écht het leukste onderdeel van je werk?
Ik vind het mooi om resultaat te zien van nauwkeurig plannen: weinig manco’s of producten die weggegooid moeten worden, of nog net op het laatste moment een belangrijke levering kunnen doen. Nu ik de manier van denken als planner een beetje onder de knie krijg, zie ik steeds meer mogelijkheden om de afdeling te ondersteunen met verschillende software. Het is leuk om samen met anderen te sparren over verbeteringen of over hoe we iets het best kunnen aanpakken.
- Natuurlijk willen we ook weten wat je dan juist niet leuk vindt aan je werk, dat snap je.
Tja, dat hangt dan ook wel weer samen met het bovenstaande punt, ik kan het irritant vinden om vaak hetzelfde werk moet herhalen, zoals orders invoeren of vergelijkbare voorraadberekeningen maken. Maar daar wordt aan gewerkt!
- Most important quality: Waar moet je echt goed in zijn om jouw werk te kunnen doen?
Het leuke is dat je mijn werk op veel verschillende manieren kunt aanpakken, maar je moet uiteindelijk wel goed zijn en plezier hebben in samenwerken met verschillende mensen, creatieve oplossingen bedenken, informatie analyseren en het grote geheel blijven zien.
Wil je ons nog wat extra’s meegeven?
Naast deze job ben ik sinds een aantal jaar ook vrijwilliger voor de Alpe d’HuZes. Zoals jullie misschien weten is dit een evenement waarbij mensen wandelend of fietsend een nogal pittige berg beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Ik vind het bijzonder om nu al te merken dat mijn enthousiasme voor dit doel gedeeld wordt in de organisatie. Dat ik de ruimte krijg om de voorbereidingen voor de editie van 2018 te combineren met mijn werk, er vanzelfsprekend een bakwagen ter beschikking is gesteld vanuit BFG Warehousing en dat we vanuit Bieze weer heel veel salades krijgen voor bij de maaltijden is hartverwarmend. Keep up the good work!
Van de Blogredactie:
Marit Pleune is alumna van de opleiding Logistiek & Economie aan de HAN en heeft haar afstudeerstage uitgevoerd in de 3e ronde van het TIP-project.
De Bieze Food Group is via de 4e ronde van het TIP-project verbonden aan de HAN.