Voor het eerst op mezelf in Växjö

They van der Wielen, 3e-jaars student Lerarenopleiding Engels.

Op naar Växjö, Zweden

15 januari 2020, het begin van mijn avontuur. Ik vloog weg van Schiphol in Amsterdam en was voor het eerst compleet aangesteld op mezelf, in een nieuw land, vol met onbekende mensen.

Ik ging studeren in Växjö voor een half jaar, een kleine stad in het zuiden van Zweden. Dit was niet een willekeurige beslissing, want ik ken kende online toevallig al 1 persoon die studeerde in Växjö. Het is natuurlijk altijd handig om alvast een aansluitingspunt te hebben in het land waar je naartoe gaat.

Dit was de eerste keer dat ik ook op mezelf ging wonen. Dat was best spannend voor mij en mijn familie. Omdat de universiteit geen accommodatie regelde voor internationale studenten, moest ik zelf iets vinden. Ik eindigde in een complex voor studenten en kort-tijdige bewoners op een gang met een paar andere mannen. Ik was op die gang ook verreweg de jongste.

Vrienden

Mijn klas, binnen het Engels docenten programma, bestond voor de helft uit Zweedse studenten en voor de helft uit Internationals. Dit creëerde een zeer gevarieerde mix aan opvattingen over lesgeven in de klas. Ik probeerde in eerste instantie bij allebei de groepen vrienden te maken, maar omdat ik allebei de groepen probeerde te benaderen kwamen er niet zeer diepe vriendschappen uit. Daarmee wil ik daarentegen niet zeggen dat ik geen leuke mensen heb ontmoet. Ook heb ik tijdens de intro een vriendin gemaakt met iemand uit Duitsland genaamd Melina. Melina en Mattias, die ik online al kende en onderhand mijn vriendje was geworden, werden zo mijn twee beste vrienden in Växjö waar ik het gros van mijn tijd mee doorbracht.

Ik en Melina hadden een lichte lasagna verslaving opgebouwd in Zweden.

Activiteiten –  Stockholm en Melodifestivalen

Mijn avontuur, net zoals die van velen, werd nogal vroeg afgekapt door de huidige situatie, maar voordat ik ging kon ik nog wel een tripje naar Stockholm eruit krijgen.

Naast alleen maar een weekendje Stockholm ontdekken had ik ook kaartjes kunnen krijgen voor Melodifestivalen, de Zweedse pre-selectie voor het Eurovisie Songfestival. Als groot fan, was dit een droom die uitkwam en het was ook zeker een fantastisch zicht (er was ongeveer 25.000 man aanwezig in de Arena).

Melodifestivalen 2020, Finale in Friends Arena, Stockholm

Stockholm is ook echt een prachtige stad, dus als je ervoor kiest om ergens in Zweden te gaan studeren raad ik het ook zeker aan om een weekend tripje te plannen. De trein doet er even over om er te komen, maar het is het zeker waard.

Het Einde

Helaas kwam mijn reis, net zoals die van velen toen zeer abrupt ten einde dankzij het Coronavirus. Maar ik zou mijn tijd niet willen inruilen voor wat dan ook. Het was een fantastische ervaring en als je erover nadenkt om dit ook te doen, raad ik het zeker aan.