Roosterstruggles

Claudia Verkerk, tweedejaarsstudente HAN Pabo

Het was maandag 31 juli, en terwijl elke student nog in bed lag te genieten van de vakantie, zat ik in de trein. Op weg naar de Pabo in Nijmegen. Voor onze roostermaker, Tim Graafland, was dit zijn eerste werkdag na de vakantie.

Als klassenvertegenwoordiger werd ik uitgenodigd om samen met Tim een blik te werpen op het conceptrooster. Op deze manier kon ik zien of wij een fijn rooster hadden, en of ik er misschien zelf iets aan kon veranderen. En zo kon Tim uitleggen wat er nou allemaal verscholen gaat achter het maken van een rooster.Het schoolrooster is natuurlijk heel belangrijk als je student bent. Je wilt niet tot laat op school zitten, en liever niet te veel tussenuren. En als je een keer een dagje uit kan slapen is dat ook niet verkeerd. Leraren denken hier precies hetzelfde over. Die hebben soms nog een andere baan waar rekening mee gehouden moet worden.

Je kunt dus wel geloven hoeveel opmerkingen en suggesties Tim krijgt als hij bezig is met het rooster.

Als roostermaker houd je rekening met een aantal zaken:

  • Is de leraar beschikbaar om deze les te geven?
    Met ziekte kun je vaak van tevoren geen rekening houden. Tim moet, als een leraar ziek is, op het laatste moment het rooster nog veranderen.
  • Is er een lokaal beschikbaar?
    Als je een muziekles hebt, moet je natuurlijk wel een muzieklokaal hebben. Als er twee klassen tegelijk één les hebben, moeten ze wel in een lokaal passen waar genoeg stoelen en tafels in staan. Ook hebben wij maar één hoorcollegezaal, die we delen met alle lerarenopleidingen.
  • Komt de leraar wel uit Nijmegen?
    Als een leraar om 10 uur een les geeft in Arnhem, kan hij of zij niet om 11 uur al in Nijmegen zijn. Dan moet er rekening gehouden worden met de reistijd.
  • Heeft de klas al pauze gehad?
    Het is heel belangrijk dat je een uur in je rooster hebt waar je rustig je boterham kan eten. Tim plant deze vaak in het vijfde, zesde of zevende uur.
  • Wat voor les wordt er gegeven?
    In een masterclass zitten vaak studenten uit verschillende klassen. Dan moet je een uur vinden waar alle klassen vrij zijn. Daarom zijn de masterclasses vaak aan het eind, of juist het begin van de dag.

Tim heeft mij heel duidelijk uitgelegd hoe lastig het soms kan zijn om voor de studenten een zo fijn mogelijk rooster te maken, en hij werkt hier ook heel hard aan. Dus als je je rooster krijgt, onthoud dan dat dit echt de beste uitkomst is!

En ohja, als je Tim graag wil bedanken voor zijn harde werk, is een stukje appelgebak helemaal niet verkeerd.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn studiejaar toe, met natuurlijk een heel fijn rooster!

En terwijl jullie nu in de les zitten, begint Tim aan het rooster van de volgende periode…