Turkijereis: Afiyet olsun! (smakelijk eten)
Margje Leussink, derdejaars lerarenopleiding Nederlands
Ik moet toegeven dat de meeste Turkse woorden die ik kende. voordat ik aan deze reis begon. te maken hadden met de Turkse keuken. Kebab, lahmacun, pide, baklava.. Ik was er mee bekend en wist waar ik naar moest vragen bij de kebabtent om de hoek en de Turkse bakker verderop.
Sinds mijn reis naar Turkije weet ik dat er meer bestaat dan dat. Maar het eten dat ik daar geproefd heb is zeker wel een blog waard!
In de hotels waar wij de afgelopen twee weken hebben overnacht begonnen we de dag met brood, tomaat, olijven, komkommer, witte kaas en wat zoet beleg. In het eerste hotel werden we ook verwend met börek, een gefrituurd hapje met fetakaas. Bij het ontbijt werd ook çai geserveerd (thee). En eigenlijk stond er bij iedere gelegenheid wel een kopje çai voor ons klaar.
Tussen de middag heb ik me laten verrassen door verschillende gerechten. Het eten van een warme maaltijd bleek normaal, dus over het algemeen heb ik mij hier dan ook aan gewaagd. Mét vlees, zonder vlees, maar altijd geserveerd met brood en su (water). De meeste maaltijden dropen van het vet of waren voorzien van een flinke lading yoghurt.
Maar de smaak was goed! Ik heb mogen proeven van allerhande verse kruiden en de diversiteit van de Turkse keuken mogen ervaren door van verschillende gerechten te proeven.
Tijdens de dag samen met mijn buddy hebben we gegeten bij een traditioneel Turks eethuis. Hier heb ik genoten van twee borden vol met voor mij onbekende smaken. Het was bijzonder om letterlijk een kijkje te krijgen in de Turkse keuken en verder te komen dan de kebab en lahmacun.
Vooral van de toetjes ben ik langzaam gaan houden! Künefe, sutlaç en de alom bekende baklava staan in mijn top drie van toetjes. Künefe is een gerecht met kaas en een sliertachtig zoet deeg, dat drijft in een aluminium bakje dat warm is. Sutlaç is een rijstepap, waar ik inmiddels het recept van heb, maar waar ik waarschijnlijk nog een aantal weken op zal moeten oefenen.Ik verheug me er nu al op om een beetje Turkije te herbeleven in mijn eigen Hollandse keukentje. Ik houd van koken en langzaam krijg ik ook weer zin om zelf te gaan koken.
Het wordt volgende week denk ik een salade met verse peterselie en dille, een saus van yoghurt met komkommer, een bord iskender en sutlaç toe.. En uiteraard zal ik hiervan meer dan twee porties maken, zodat eventueel bezoek ook mee kan eten. Ik zal er in alle rust voor gaan zitten en de maaltijd afsluiten met een kopje çai (misschien wel meer, want ik heb alle tijd!).
Afiyet olsun! Eet smakelijk!