Investeer nu in beter onderwijs (met ICT)

Vandaag las ik een interview met onderwijsvernieuwers Jasper van Winden (Universiteit Utrecht) en Barend Last (Universiteit Maastricht). Naast een aantal open deuren herkende ik me in een aantal antwoorden, die naar mijn idee cruciaal zijn voor ons onderwijs (op afstand). In deze blog zet ik deze punten op een rij.

Voor mij staat als paal boven water:

“dat er eerst een goede onderwijsopzet moet zijn om online onderwijs, in combinatie met fysiek onderwijs, optimaal te laten functioneren”

Dit klinkt vanzelfsprekend maar in de afgelopen twintig jaar, dat ik werkzaam ben geweest op het gebied van onderwijs met ICT, heb ik te vaak ervaren dat het aan een goede onderwijsopzet ontbreekt. En dan gaat het mis als je zinvol ICT wilt inzetten. Als je niet weet wat werkt in onderwijs zonder ICT, dan wordt het met ICT niet beter. Zeker als je geen idee hebt wat de meerwaarde van ICT zou kunnen zijn en hoe je deze realiseert (digitale didactiek).

Bovendien:

“De meerwaarde van het inzetten van online onderwijs gaat pas werken als mensen tijd hebben gehad om te investeren in onderwijsopzet vanuit de beoogde leerdoelen”.

En die tijd krijgen docenten doorgaans niet. In het verleden niet en nu zeker niet. En dan gaat het dus niet goed komen, want we hebben geen doordachte onderwijsopzet, geen kennis en geen tijd.

En dan weten we al wat er gaat gebeuren:

“Het is heel makkelijk om weer terug te gaan naar je oude gewoontes”.

Kortom:
1. investeer tijd om kennis te vergaren ogv digitale didactiek door te experimenteren bij voorkeur in teamverband
2. investeer tijd om tot een goede onderwijsopzet en balans van fysiek en online leren te komen bij voorkeur in teamverband
3. investeer in voldoende structurele support voor docenten