Project van de maand: Urban farm

Jolieke, Roos, Juul en Michelle van de opleiding Voeding en Diëtiek hebben bij de Green Office de opdracht gekregen om erover na te denken hoe er op de HAN een urban farm ingericht zou kunnen worden. Dit kregen ze niet zomaar aangedragen. Hiervóór hebben ze namelijk een andere opdracht gemaakt op hun opleiding, waarmee ze deze opdracht al prijs hadden gewonnen.

In eerste instantie sprak het project hen zeker aan, hoewel eerder nog niet echt gewerkt was aan duurzaamheid. ‘Het was wel duidelijk waar we heen moesten werken. Het resultaat werd uiteindelijk een adviesrapport aan de Green Office over hoe het beste een urban farm opgericht zou kunnen worden op de HAN. Hierbij hebben we een eigen draai kunnen maken door er enkele groente en fruit aan toe te voegen die volgens ons terug moeten komen in de urban farm. Het is de bedoeling dat er een ontmoetingstuin ontstaat.’

Om inspiratie op te doen zijn ze met z’n vieren naar andere ontmoetingstuinen geweest, onder andere naar de wereldtuin in Cuijk.

Het duurzame aan deze tuin is dat wij de producten, die hier verbouwd gaan worden, straks op ons broodje uit de kantine zien! Alle producten gaan gebruikt worden in de kantine. Dat scheelt uiteindelijk tijd en geld voor de inkoop van de producten. Hierbij kun je denken aan producten als paprika, courgette en wortel. Maar je zult er ook verschillende kruiden terugzien als rozemarijn en thijm.

Daarnaast is nagedacht over de plek waar de tuin kan komen. Zoals het er nu uitziet, kunnen wij straks de urban farm boven op de fietsenstalling bezoeken, tussen Kapittelweg 33 en de FEM in.

Het speciale aan deze tuin is dat dit een samenwerking wordt met Pluryn, een organisatie die jongeren en volwassenen ondersteunt bij het vergroten van kansen op een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving . Zij gaan namelijk de urban farm onderhouden.

Er is een half jaar gewerkt aan het onderzoek. In dit half jaar zijn er verschillende enquêtes afgenomen en verdiepende onderzoeken gedaan. Uit onderzoek ik bijvoorbeeld naar voren gekomen wat studenten het liefst willen terugzien. Zij zijn namelijk één van de consumenten bij de kantine. Het viel op dat studenten ervoor open staan om duurzame broodjes te kopen en op deze manier bij te dragen aan de duurzaamheid. Vooral het aspect dat een broodje goedkoper zal worden doordat de ingrediënten uit eigen tuin komen.

Ook is er een beleid opgesteld voor Pluryn. Er is onder andere afgesproken dat zij ook in de schoolvakanties voor de tuin kunnen zorgen.

Nu dit adviesrapport klaar is, is het de bedoeling dat een ander projectgroepje dit oppakt en ervoor zorgt dat de urban farm daadwerkelijk op de HAN verschijnt. Hoewel ze hadden verwacht dat ze in dit half jaar verder zouden zijn, is de groep wél tevreden met het resultaat. Vooral de samenwerking met Pluryn is het mooie van dit project.

 

Om af te sluiten hadden we nog twee keuze stellingen voor de meiden. Wat doe je liever voor een goed milieu?

Minder vlees eten óf korter douchen

Roos: ‘Iets korter douchen én iets minder vlees eten. Allebei eigenlijk. Als ik echt moet kiezen, kies ik voor minder vlees eten.’
Juul: ‘Ik douche al kort en ik eet al minder vlees. Vlees is wel veel te lekker om het helemaal niet meer te eten.’
Michelle: ‘Ik zou ook inderdaad beide kiezen. Minder vlees is niet alleen beter voor het milieu maar voor meerdere dingen.’

Je eigen groente en fruit verbouwen óf nooit meer producten met plastic verpakking in de supermarkt kopen.

‘Het is belachelijk hoeveel plastic om producten heen zit in de supermarkt. Bij komkommer is dat bijvoorbeeld echt overbodig. Eigenlijk hebben we het geduld niet om voor onszelf groente te laten groeien. En als het dan misgaat heb je geen eten. We denken dat we eerder naar de winkel gaan en dan geen producten verpakt in het plastic kopen. Het is altijd nog een optie om naar zero waste shop te gaan.’