Positieve ontwikkelingen binnen SDG 12
Binnen SDG 12, verantwoorde consumptie en productie zijn er al veel positieve ontwikkelingen geweest. Hieronder zijn er wat opgesomd:
- Steeds meer consumenten zijn bereid extra te betalen voor duurzame producten of diensten.
- Introductie van biologische voeding, waarbij voedsel op een natuurlijke wijze is verkregen met respect voor de natuur. Waarbij de consument steeds bewuster wordt van het feit dat het eten van dierlijke producten niet alleen dierenleed veroorzaakt, maar ook slecht is voor het milieu.
- Steeds meer bedrijven nemen stappen op het gebied van verduurzaming.
- Merken gaan nadrukkelijker manifesteren aan hun bijdrage aan mens, dier en milieu.
- Eco-design en eco-innovatie produceren groener.
- Gebruik van duurzame energietechnologie, waarbij de technologie voldoet aan de energiebehoefte zonder negatieve gevolgen voor de aarde.
- Huizen worden vanaf 1 juli 2018 niet meer aangesloten op het gasnet, waarbij zo’n 30.000 tot 50.000 bestaande woningen van het gas af gehaald moeten worden (CoBouw, 2019) .
- De afstap van het gebruik van gratis te verkrijgen plastic zakken bij winkelketens.
- Verduurzaming van de veehouderij.
- Verduurzaming van eigen woningen steeds meer toegepast, waarbij er vooral gekeken wordt naar het verminderen van energiegebruik voor een lagere energierekening.
- Auto rijden op biobrandstoffen gelanceerd.
- Het verlagen van de snelheid op snelwegen van 120 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur tussen 06.00 uur en 19.00 uur om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen (AutoRAI.nl, 2020).
- Verbeterde afvalwetgeving en afvalscheiding in de gehele economie.
- De toepassing en uitbreiding van circulaire economie binnen de bedrijfsvoering.
- De samenwerking tussen Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland, Vereniging Nederlandse Cateringsorganisaties (VENECA) en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) die zich richten op vermindering milieubelasting en afval, verbetering van dierenwelzijn en bevordering van eerlijke handel.
- Tot slot de introductie van alternatieve eiwitbronnen als insecten, microalgen, zeewieren, peulvruchten, paddenstoelen en noten.
(Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 2019)
Geschreven door: Lisette Steeghs