In het werkveld: Judith Scherpenisse
Wat gebeurd er op de HAN eigenlijk al aan duurzaamheid? Die vraag wordt vaker gesteld. Daarom heb ik Judith Scherpenisse van Facilitaire Zaken gevraagd of ze daar meer over kan vertellen.
Judith werkt als dienstverantwoordelijke op de afdeling Facilitaire Zaken (FAZ) op de HAN. Verantwoordelijk voor onder andere schoonmaakdienstverlening, sanitaire voorzieningen en afvalinzameling. Daarnaast houdt ze zich bezig met projecten rondom verduurzaming. Zo is ze bijvoorbeeld druk bezig geweest met het sturen van sociale en menselijke waarden sturen van medewerkers in de schoonmaak. Bij dit soort projecten is het haar taak om ook stagiaires te begeleiden.
Hoe is het voor jou om stagiaires te begeleiden, omdat je zelf ook op de HAN hebt gestudeerd?
‘Het is eigenlijk heel leuk om te werken waar je gestudeerd hebt. In het begin kwam ik er ook meteen achter hoe anders het is vanaf de andere kant, wat voor hele organisatie achter het onderwijs zit. Omdat ik in Nijmegen studeerde, kwam ik bijna nooit in Arnhem. Nu zit ik er bijna iedere dag. Je komt achter een hele andere kant van de HAN.’
‘Ik vind het zelf heel leuk om studenten van Facility Management te begeleiden. Ze hebben precies dezelfde “struggles” als die ik ook had en ik weet precies wat zij op moeten leveren, dus daar kan ik altijd mee helpen. Het contact met mijn oude docenten is ook heel leuk.’
Hoe pas je je aan met thuiswerken?
‘Ik mis het heel erg om op de HAN te zijn, maar we kunnen thuiswerken. Het is interessant om na te denken hoe wij een 1,5 meter afstand onderwijs en werkvloer kunnen faciliteren. Ik merk dat we op afstand nu toch wel veel kunnen. Zo kun je je scherm delen en vergaderen via Teams. Ik hoop wel dat mensen toch nog eens gaan nadenken of het wel noodzakelijk is om ergens heen te gaan straks. Of ze bijvoorbeeld helemaal naar Arnhem gaan rijden, of dat ze via teams aansluiten bij de vergadering.’
‘Daarnaast gaan we vanwege de coronacrisis andere cijfers zien in bijvoorbeeld de hoeveelheid afval die we geproduceerd hebben. Wanneer we de cijfers willen vergelijken met andere jaren, gaat dat lastig worden.’
Wat gebeurd er binnen FAZ aan duurzaamheid?
‘Er gebeurd best wel veel. We zijn nu heel druk bezig met ons afval, recycling en samenwerking met leveranciers. Met aanbestedingen proberen we te gunnen op duurzaamheid in plaats van prijs en kwaliteit. Het belangrijke eraan is dat we niet de kansen in de keten willen laten liggen. Wij kunnen het wel eisen, maar als het niet aansluit bij onze leveranciers en hun leveranciers dan schieten we er niks mee op. We vragen veel expertise van de leveranciers. Hoe moeten we het nou scheiden? Wat heeft zin, wat heeft geen zin? Hoe kunnen we de koffiebekertjes het beste inzamelen? We proberen hun kritische mening te vragen.’
‘Samen met de cateraar van de HAN zijn we ook bezig met het onderwerp duurzaamheid. Er wordt veel gewerkt aan alternatieven voor vlees en minder gebruik van (plastic) verpakkingen.’
‘Daarnaast vinden we de menselijke kant erg belangrijk. Veel van ons werk wordt uitgevoerd door medewerkers en leveranciers. We proberen een goede opdrachtgever te zijn door sessies te organiseren met schoonmaakmedewerkers. Zo betrekken we de mening van schoonmakers en voelen zij zich gehoord. Verder betrekken we veel kennis van studenten. Op deze manier proberen we de menselijke kant te stimuleren.’
Hoe verwacht je dat duurzaamheid zich zal ontwikkelen in het facilitaire werkveld?
‘Duurzaamheid is één van de meerwaarde die facility management kan geven. Facility management is op zich heel onzichtbaar,totdat het niet goed gaat. Wat je nu merkt is dat mensen veel commentaar hebben op “waarom wordt hier geen afval gescheiden”, “waarom hebben we nog zoveel plastic”. Mensen worden kritisch. Dan zie je meteen dat dat gaat over dingen die facility management zijn. Dus ik denk dat er voor dit vakgebied een mooie kans ligt om mee te gaan spelen. FM kan blijkbaar iets toevoegen, want mensen klagen erover. Het is ook een kans om te verbeteren.
Facility management wordt zichtbaarder. Als je heel erg vooraanstaand bent als organisatie kun je laten zien: wij scheiden afval en wij doen dit met duurzaamheid. FM kan daar wel zichtbaarder door worden en je krijgt een kans om op te vallen.’
Wat doe je zelf aan duurzaamheid naast je werk?
‘Ik ben in augustus gestopt met vlees eten. Dat had ik nooit verwacht van mezelf omdat ik vlees wel heel lekker vind. Verder heb ik geen auto dus reis ik met de trein. Ik probeer minder spullen te kopen en scheid ik m’n afval. Daarnaast vind ik het leuk om met mensen over duurzaamheid te praten. Je moet er een leuk gesprekje over kunnen hebben, hiermee inspireer je anderen ook.’
Heb je tips voor andere mensen om beter bij te dragen aan het milieu?
‘Doe wat je zelf wil en doe vooral hetgeen wat haalbaar is voor jezelf. Ik ben wel voor dingen stimuleren en mensen sturen in een bepaalde richting, maar je moet zelf achter je acties staan. Kijk wat voor jou haalbaar is en vergelijk je niet met anderen maar kijk voor jezelf. Ik hoop dat we zo door kunnen gaan met de duurzame veranderingen op de HAN en dat we dat met z’n allen kunnen doen.’