Geef ons heden…ons circulair brood

Leestijd: < 1 minuut

Twintig procent van al het geproduceerde brood wordt niet opgegeten door mensen. Het gaat om ongeveer 130 miljoen broden per jaar. Kunnen we hier iets aan doen? Jazeker!

In opdracht van Sebastiaan Hetterschijt van het bedrijf Bakkersgrondstof BV, is een team studenten van de minor Circulaire Economie, via een rodedraadproject in incubator De Steck in Doetinchem, een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om uit onverkocht brood dat retour komt van de bakker, uit de supermarkt en horecagelegenheden nieuw brood te maken.

Het bedrijf heeft een procedé ontwikkeld om oude maar nog bruikbare stromen van retourbrood te bewerken en als grondstof toe te voegen aan een nieuw desem, waarmee een volledig nieuw en kwalitatief uitstekend brood kan worden gemaakt.

De studenten onderzoeken op dit moment hoe dit nieuwe circulaire proces tot een haalbaar en schaalbaar business- en verdienmodel in de markt kan worden gerealiseerd. Ze kijken hierbij naar de bedrijfseconomische aspecten, de logistiek en naar wat hygiënisch-technisch nodig is om te komen tot een verantwoorde circulaire boterham voor de klant. Het proeven waard en door het speciale desem extra gezond! (bekijk de video 3:03 min.)