“Dit soort gesprekken wil ik graag vaker voeren”

Leestijd: 2 minuten

Als een organisatie of bedrijf ernaar streeft om maatschappelijke problemen op te lossen, dan is dat toch alleen maar goed? Henriëtta Joosten, associate lector Financial Ethics aan de HAN, ziet het genuanceerder. Ja, dat is goed zolang de organisatie beseft dat ze met haar oplossingen mede bepaalt hoe de wereld eruit gaat zien. En er daarom voor kiest om het publieke gesprek over maatschappelijke vraagstukken te stimuleren en te voeren. Juist in de huidige tijd is dit gesprek cruciaal.

Van ons allemaal

We maken de overgang naar een circulaire economie, we worstelen met de aanpak van de cororacrisis. Dit zijn vraagstukken die iedereen aangaan. Bovendien gaan digitale en technologische ontwikkelingen razendsnel en dit vráágt erom: maak met elkaar die pas op de plaats, ontmoet elkaar en ontdek: wat zijn onze waarden, in wat voor samenleving willen wij leven?

Webinar

Om hier verder over na te denken en met elkaar in gesprek te zijn, organiseerde Henriëtta Joosten samen met het CMW begin december een tweetal webinars. Deelnemers waren mensen uit het bedrijfsleven, de themaregisseurs, docent/onderzoekers van het CMW en studenten van de minor Circulaire Economie.

Praktijkvoorbeelden

Een mooi voorbeeld van hoe je als organisatie het publieke gesprek kunt stimuleren, kwam van Green Cross met het sprekersplatform Speakers for Awareness. Mark Hofman van OFN wist met overtuiging te vertellen dat bij herinrichting van de gebouwde omgeving maar 1 ding werkt: mét de mensen in de wijk bepalen wat belangrijk is. Ubbink benoemde de waarde van transparantie en ook de mensen van Signify en ATAG deelden hun inspirerende inzichten.

Studenten

Ook de studenten droegen hun steentje bij met als opvallende slotuitspraak van Maarten Pereboom: “Ik heb geleerd/geconstateerd dat ik er nog meer naar neig om de master Circulaire Economie te gaan volgen na mijn studie, om dit soort gesprekken nog vaker te kunnen voeren en uiteindelijk een persoonlijke bijdrage te geven aan de transitie.”

Alle deelnemers hartelijk bedankt voor hun deelname en inspirerende bijdrage! In de januari-nieuwsbrief meer over deze gezamenlijke zoektocht én de concrete uitkomsten van dit webinar.

Geïnteresseerd geraakt in de visie van Henriëtta Joosten op het belang van het publieke gesprek? Lees het verhelderende artikel dat ze kortgeleden publiceerde in het vakblad IP.