De meest duurzame roadtrip door Europa

Leestijd: 2 minuten

Daar zit je dan, als student van de master Circulaire Economie, vanuit je huis te werken en onderwijs te volgen. Sinds de coronamaatregelen zie je je studiegenoten en de docenten alleen nog online. Ook de contacten met het bedrijf waar je je project uitvoert, verlopen het meest via de cloud. Hou het gevoel van saamhorigheid zo maar eens vast en hou de spirit er maar eens in. Om nog maar te zwijgen van het vele stilzitten aan de computer.

De masterstudenten Chris van Megen (26) en Martijn van Berkel (24) hadden hier zo hun gedachten over. Ze dachten verder en er ontvouwde zich een plan. Als we nou eens een virtuele reis door Europa gingen opzetten? En daar een challenge aan koppelen? Als elke medestudent of docent die mee wil doen, de kilometers van de virtuele roadtrip in zijn eigen woonplaats bij elkaar fietst, rent, skeelert of wandelt?

Opschalen
Een reisbeschrijving werd gemaakt, de kilometerinvullijst online gezet en de appgroep aangemaakt. Martijn: “We kregen meteen veel positieve reacties! Studenten én docenten doen mee en het gaat hard met de kilometers. We besloten al gauw om op te schalen van een trip van 1000 kilometer naar ruim 3000.”

Persoonlijke noot
Bij elke plaats of stad die na een week wordt bereikt, maken Chris en Martijn een beschrijving met foto’s. Die krijgen de deelnemers dan. Martijn: “We willen de beleving creëren er zelf te zijn geweest! Of we nuttigen online met elkaar een drankje of gerecht dat specifiek bij die streek of stad hoort. En ja, je koopt het Duitse biertje natuurlijk gewoon hier in de supermarkt, maar… het werkt! Het geeft toch even weer dat gevoel van saamhorigheid!”

Chris: “Ook heel leuk is dat mensen een foto maken van de omgeving waar ze hardlopen of fietsen of skeeleren. Die delen ze dan in de appgroep. De ene keer zie je iets uit Friesland, dan iets uit Limburg. Het geeft meteen weer een persoonlijk tintje.”

Toe maar: 3 waardesoorten!
De teksten die Martijn en Chris bij de reis hebben gemaakt, sturen ze me na het interview op. Wat zijn ze goed geschreven! Als ik ze lees, krijg ik echt het gevoel op reis te zijn! Komt hier een onvermoede kwaliteit naar voren? Hoe dan ook, het project is heel duurzaam, het zet aan tot gezonde beweging en het levert een onderlinge band op. Zomaar drie van de zes waardesoorten te pakken!

11 mei 2020
De cloud: Chris van Megen – Nijmegen / Martijn van Berkel – Utrecht / Janet Steenhuis – Arnhem