Obesitas op de Intensive Care

obesity

Een verslag van studenten over het doen van onderzoek op de IC

In het kader van ons afstudeeronderzoek voor de opleiding Verpleegkunde aan de HAN, hebben wij de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar obesitas op de intensive care (IC) in opdracht van de IC-research van het UMC St Radboud. We hebben, ondanks de omvang van het project, met veel enthousiasme aan het onderzoek gewerkt. Daarnaast was het screenen van de medische en verpleegkundige dossiers voor de dataverzameling van het onderzoek ontzettend boeiend en leerzaam. Ook mochten we een kijkje nemen op de verschillende IC-units van het UMC St Radboud om de sfeer te proeven van een afdeling waar intensieve zorg wordt verleend. Een afdeling waar we tijdens onze opleiding nog weinig mee te maken hadden gehad.

We hebben onderzocht welke gezondheidsproblemen en praktische problemen rondom de zorgverlening voorkwamen en de mate waarin deze problemen voorkomen, zowel bij patiënten met obesitas als bij patiënten met een gezond gewicht. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat, zoals verwacht, patiënten met obesitas gemiddeld meer gezondheidsproblemen hebben dan patiënten met een gezond gewicht. Deze resultaten komen overeen met de literatuur. Daarnaast bleek dat bij de zorg voor obese patiënten veel meer praktische problemen werden ervaren dan bij patiënten met een gezond gewicht. De meeste problemen deden zich in beide groepen voor bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals persoonlijke verzorging en mobiliteit. Er was echter geen verschil tussen beide groepen in de ernst van de problemen die werd ervaren.

De verwachting was bij aanvang van het onderzoek, en dat blijkt ook uit de resultaten, dat bij obese patiënten zich meer problemen zouden voordoen tijdens de zorgverlening dan bij patiënten met een gezond gewicht. De omvang van de problemen, in combinatie met de toename van de prevalentie van obesitas in Nederland, maakt dat obesitas een probleem is dat aandacht behoeft. Verpleegkundigen zullen in toenemende mate te maken krijgen met obese patiënten met alle problemen die daarbij horen. Wij hopen dan ook dat we door dit onderzoek een steentje hebben kunnen bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van zorg aan obese patiënten op de IC.

Taika Engbers en Erika Leenders

PS: Momenteel zijn we druk bezig om een artikel te schrijven over dit onderzoek

Reacties

 1. 11 mei 2010 door Janny Arts

  Zou het mogelijk zijn de resultaten van jullie onderzoek te krijgen?
  Ik ga nameijk richtlijnen opstellen voor de obese patient op de IC in het Viecuri MC te Venlo. Deze wil ik graag kunnen baseren op onderzoeken.

  Met vriendelijke groet,
  Janny

 2. 21 oktober 2010 door Bianca

  Ik ben ook erg benieuwd of het artikel al ergens te lezen is. Ik ben me aan het orienteren ivm mijn scriptie voor de Banaba Spoed en Intensieve zorgen. Ik wil een onderwerp rond dit thema belichten en zou daarom graag ook de resultaten inzien. Mijn emailadres is biancaplak@hotmail.com. Alvast bedankt.

 3. 16 juni 2011 door K. v. W.

  Hallo,
  Ik ben erg benieuwd naar jullie onderzoeksresultaten. Ik ben me nl aan het oriënteren op een onderzoek rondon de obese patiënt op de IC in het kader van mijn afstuderen als ic-verpleegkundige. Is het mogelijk dat jullie mij hierover wat toesturen?
  Mvg.

 4. 28 augustus 2011 door Shiva

  Ik ben aan het orienteren over “obesitas op de IC”. ik wil graag n.a.v. studies,onderzoeken en resultaten een verbeter plan opstellen.

  zou ik een copie van jullie verslag met onderzoeksresultaten (concept) mogen krijgen?
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groeten,
  Shiva

 5. 31 augustus 2011 door Shanon

  Hallo,
  Ik doe momenteel een onderzoek naar obese verpleging op de IC.
  Ik las jullie bericht betreft het onderzoek.
  Zou ik een kopie kunnen krijgen van jullie verslag?
  Alvast bedankt.
  Groetjes Shanon

 6. 21 september 2011 door Jeroen Coenen

  Hallo,

  Ook ik ben druk bezig onderzoeken te verzamelen om zo inzicht te krijgen in ”Obesitas op de IC”. Is het mogelijk jullie onderzoek te ontvangen?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen Coenen

 7. 29 januari 2013 door Anne van Wijk

  Net zoals vele ook bezig met het verzamelen van info over obese verpleging op de IC.

  Kunnen jullie mij verder helpen met jullie resultaten?
  Of als iemand anders van deze lijst het leuk lijkt samen te werken?

  Grt Anne van Wijk
  VUMC Amsterdam

 8. 25 februari 2013 door Marisol Mook

  Ik ben een onderzoek aan het doen naar problemen die zich voordoen op een verpleegafdeling tav obese patiënten. Ik wil graag een overzicht maken met alle zaken waar we tegenaan kunnen lopen en zou het dan ook heel fijn vinden als ik een copie zou kunnen krijgen van jullie verslag.

  Groetjes Marisol

 9. 25 april 2013 door Sabine

  Marisol Mook. Ik doe precies hetzelfde onderzoek! Misschien kunnen we info uitwisselen??

 10. 18 juni 2016 door hanneke

  Ik wil hetzelfde onderzoek gaan doen voor mijn afstuderen op mijn IC. Is het mogelijk jullie onderzoek te ontvangen?

 11. 04 augustus 2019 door Josien

  Ook ik wil graag analyseren en onderzoeken welke knelpunten er zijn bij obesitas op de Intensive care. Graag zou ik jullie onderzoeksresultaten willen inzien. Bedankt alvast!