Communicatie met naasten van IC patiënten in tijden van Covid 19

Iedereen merkt momenteel de gevolgen van de Covid 19/Corona crisis en de beperkende maatregelen in zijn dagelijks leven en het werk. Het lectoraat Acute Intensieve Zorg (LAIZ) heeft onderzoeken en onderzoekers die in de frontlinie van de patiëntenzorg voor Covid 19 werken, binnen de ambulancezorg, de spoedeisende hulp, acute opname afdeling en intensive care (IC). Vanuit onze LAIZ onderzoekslijnen ’multi-professioneel handelen in de keten van acute zorg’, en ‘de kwetsbare patiënt en zijn omgeving’ zijn onze onderzoeken en kennis heel actueel.

Lector Lilian Vloet geeft landelijk informatie over communicatie mogelijkheden voor naasten van patiënten op de Intensive Care, vanuit haar rol als voorzitter van de stichting Family en patient Centered Intensive Care (FCIC). Ze doet dit samen met patiëntenorganisatie IC Connect op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC). Het lectoraat en de FCIC zetten zich in om het Post Intensive Care Syndroom (PICS) landelijk meer onder de aandacht te brengen. Daarbij willen we samen met andere belangrijke partijen de naasten ondersteunen die vanwege de beperkende maatregelen i.v.m. het coronavirus niet of nauwelijks op bezoek kunnen komen bij hun geliefden op de IC. Daarnaast willen we de 1e lijn voorbereiden op een gestructureerd nazorgtraject als patiënten straks weer naar huis kunnen gaan. Meer informatie hierover  informatie kun je vinden op de websites www.fcic.nl en www.icconnect.nl. Ook is er een nieuw filmpje gemaakt over beademing, dit filmpje is goed te gebruiken in het onderwijs: https://youtu.be/4JQgSIQ75qs. Heb je nog vragen neem dan contact met ons op: Lilian.Vloet@han.nl.

HAN blad

https://medium.com/sambyhan/impact-ic-opname-is-voor-iedereen-groot-34e3c2bd245c

Trouw 4 april 2020

https://www.trouw.nl/zorg/daphne-s-gevecht-begon-pas-na-de-intensive-care~b3423e20/

Nos journal 6 april 2020

https://nos.nl/l/2329533

Nos radio 1 journaal live 6 april 2020

https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/533911-slachtofferhulp-gaat-familie-ic-patienten-begeleiden

Telegraaf 6  april 2020

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1674259442/speciale-hulplijn-voor-ic-families-het-is-mentale-uitputtingsslag/?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp

Slachtofferhulp 5 april 2020

https://www.slachtofferhulp.nl/nieuws/2020/slachtofferhulp-nederland-staat-naasten-van-ic-patienten-bij/

BNN radio ask me anything 2 april 2020

https://www.bnr.nl/player/audio/10150645/10406919